Élet tojásmentesen

2022\06\25

Hűsítő, málnás finomság, sütés nélkül

Málnás - mascarpone "torta"

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én imádom a nyarat. Rengeteg gyümölcs érik és mindenhogy fogyaszthatók. 

Az előző posztban, a cseresznyés piténél, leírtam nektek, hogy mennyire nem szerettem a gyümölcsöt és a sütit együtt! Erre most egy újabb ilyen finomság receptjét írom le!

Igazi friss, nem túl édes és sütés nélkül kell elkészíteni, ami ebben a kánikulában, valljuk be, ez hatalmas előnye, bármelyik sütemények.

Ilyenkor rengeteg a grill party, szalonna sütés, de akár tortának is elkészíthető, díszítéssel együtt.

A málnát persze ízlés szerint bármilyen gyümölcsre le lehet cserélni, de akár ki is lehet hagyni belőle. Ez már tényleg csak rajtatok áll! 

Itt van hát a recept és készítsétek el! Higgyetek nekem, nagy sikere lesz. 

Hozzávalók:

200g Vegán vajas keksz (lehet házi, lehet bolti, de használható darált háztartási keksz is hozzá) 

100g olvasztott vaj

250g mascarpone

250g krémes túró 

250g rögös túró 

200g porcukor

1 csomag vanilis cukor

1 dl tej

2 marék málna 

1 tasak zselatin por (vagy amennyit a csomagolás ajánl ehhez a mennyiséghez) (nem torta zselé �, jartam mar így)

Elkészítés: 

A kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal, majd finoman belenyomkodjuk egy tortaforma aljába. Ezt utána betesszük a hűtőbe és neki állunk a "krémnek"! 

Leturmixoljuk a málnát (vagy szűrőn átpaszírozzuk) 

A mascarponét, túrót, cukrot összekeverjük. Ha kész, hozzákeverjük a málnát és félre tesszük. (Fontos , hogy ne tegyük hűtőbe, mert a meleg zselatint kicsapja és nem tudjuk belekeverni) 

Elkészítjük a zselatint a csomagoláson leírtak alapján, majd hozzá keverjük a túrós "krémhez". 

Ráöntjük a keksz alap tetejére és mehet vissza a hűtőbe néhány óra hosszára. Ez az idő attól függ, hogy milyen hideg a hűtőnk valamint, hogy a zselatin mennyiségét jól választottuk-e meg. 

És voala :

img_20220625_142748.jpg

Jó étvágyat hozzá! 

 

 

Málna Sütés nélkül Mascarpone Tojasmentes

2022\06\20

Cseresznye szezon...

Cseresznyés pite

A minap kaptam egy vödör gyönyörű cseresznyét! Egy részét persze megettük, a másikat lefagyasztottam a kislányomnak pürének, viszont jött a kérdés, hogy mit csináljak a megmaradt cserkóból.

Cseresznyés pitééét...

Soha nem szerettem a gyümölcsös sütiket. A sütit és a gyümölcsöt külön-külön persze nagyon. Viszont együtt... Valahogy sose tudtam megszeretni. Vagyis lehet csak meg kellett érnem rá, vagy rátalálni erre a receptre a nagymamámnál.

Mikor kiderült hogy nem ehetek tojást, akkor mama nagyon sok szuper receptet es ötlet adott nekem. Sokszor tartotta bennem a lelket, mikor elkeseredve mondtam neki, hogy "látod mamikám, ezt sem ehetem". Mikor mentem hozzá mindig meglepett valami finomsággal. 

Így tehát itt a legújabb tojásmentes csodasüti mama konyhájából:

250g langyos liszt

250ml langyos tej

250g porcukor

125g zsír 

10g élesztő (az élesztő friss legyen) 

Pici citromhéj (ízlés szerint. Ha valaki nem szereti ki is maradhat) 

Csipet só 

Az élesztőt felfuttatjuk a 1 dl langyos tejben. A tejbe teszünk a kimért cukorból egy kanállal. 

A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, cukorral, majd hozzáöntjük az élesztőt. Mehet hozzá a maradék tej. 

Alaposan osszedolgozzuk és duplájára kelesztjük!

Ezalatt a cseresznyét félbe vágjuk, kimagozzuk és egy pici lisztbe beforgatjuk. 

Ha megkelst a tészta, tepsibe rakjuk és a tetejére rakjuk a cseresznyét és itt is hagyjuk kelni úgy 15 percig. 

Mehet a Sütőben 180 fokra, kb 30 percre. 

Jó étvágyat hozzá ☺️

 img_20220620_144138.jpg

Cseresznyespite Tojasmentes

2022\06\04

Édes öröm a palacsinta

Tojásmentes palacsinta

img_20220603_112037.jpgÉdes öröm a palacsinta, főleg, ha büntetlenül, fájdalom nélkül ehetünk belőle. 

 

Bevallom őszintén az eltelt évek alatt a kezdeti kétségbeesés szerencsére alábbhagyott! Ahogy telik az idő egyre inkább rájövök arra, hogy nem sok olyan étel van, amit ne tudnék valahogy "módosítva" megenni. Persze ehhez hozzátartozik a rengeteg kísérletezés és sajnos néha a kukában landol ez az, ezt pedig utálom. De ez egy folyamat... A mai tapasztalataimmal persze már sokkal könnyebb ☺️

Íme a mostani hétvége büntetlen öröme a PALACSINTA!

Igazából a vicc az, hogy ugyan úgy kell csinálni, mint, ahogy normál esetben csinálja az ember, na jó még sem teljesen!

Szükségünk van hozzá lisztre, tejre zsírra! Ennyi! A szódavizet, tojást kihagyjuk és ami nagyon fontos a CUKROT IS! De tényleg! Ha tesztek bele cukrot ragadni fog és nem tudjátok megfordítani. Állaga ugyan olyat keverjetek mint szoktatok! Ha elsőre mégsem sikerül, akkor kezdjétek sűrűbb tésztával és folyamatosan hígítsatok rajta!

 

Szóval ilyen egyszerű ez!! 

 

Jó étvágyat hozzá és várom az észrevételeket, hozzászólásokat képeket is ☺️

Tojásmentes palacsinta

2021\10\29

Ha ősz, akkor sütőtök és ha sütőtök, akkor kevert süti

Kevert sütőtökös kuglóf

Ősz nem múlhat el sütőtök nélkül. Én egészen a terhességig nem szerettem, de még a szagát sem. Pedig mindenki tudja mennyire egészséges. Most viszont már sulve is megeszem. 
Na most mindenhonnan sütőtök vigyorog ránk. Az út mellől, a boltok polcairól, a social media felületekről. Faragjuk, sütjük, isszuk, esszük, díszítjük vele a lakat, udvart. 
Most viszont amiről írni fogok az nem a tipikus tökös étel. Ez egy kevert sütőtökös kuglóf , TOJÁSMENTESEN! Az íze eszméletlen és sülés közben igazán finom ősz illat lengi be a lakást, ami az én szívem mindig megmelengeti. 
De nem szaporítom tovább a szót. Itt a recept, használjátok bátran és igyatok a süti mellé egy bögre tejet, vagy kakaót! Úgy lesz igazán teljes az élmény. 
Hozzávalók:
200g reszelt sütőtök (hagyományos, vagy Hokkaido) 
250g cukor
175 ml olaj (vagy olvasztott vaj) 
6 evőkanál csicseriborsó lé
250g liszt
1/2 csomag sütőpor 
1 tk fahéj 
1 csipet só és bors (igen, jól olvastátok) 
(ízlés szerint csoki darabok, tört mogyoró, dió vagy mandula, aszalt/kandírozott gyümölcs darabok, határ a csillagos ég) 
Elkészítés:
A sütőtököt nagylyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a cukrot a cs.borsó levével, olajjal, és a reszelt sütőtökkel. 
Egy másik tálban pedig összekeverjük a lisztet, sütőport, mandulát fahéjat, sót - borsot, és az extra finomságokat (csoki, dió, mogyoró, stb.) 
Majd a sütőtök os keverékhez lassacskán hozzákeverjük a lisztes keveréket! 
Vajazott, lisztezett süti formába (kuglóf forma) tesszük és 180 fokon, kb. 30-40 percig sütjük, de tűpróbával ellenőrizzük. 
Kisebb és nagyobb formát is használatuk, mert ha a forma nagyobb a süti laposabb (ahogy ezt a képen is látjátok), ha kisebb a forma magasabb lesz a süti. 
Ami még szuper, hogy muffin formában is megsüthetjuk akár egy kis kocka csokival a közepén. 
Ha rám hallgatók, akkor isztok hozzá egy bögre tejet vagy kakaót, de kávé mellé is isteni! 
(aki nem szereti a sütőtököt, vagy épp nincs otthon, azoknak megsúgom, hogy répával is el lehet készíteni) 
Jó étvágyat hozzá! 
img_20211005_193323.jpg

süti beállítások módosítása