Őszi, almás csoda tojás nélkül

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de Ausztriában az ősz már erősen az ajtót veri. Pár nap kellemes indián nyár után az idő ismét hideg, borús és esős. Ilyenkor én nem vágyok másra csak egy jó puha takaróra, meleg teára vagy kakaóra. Na meg egy jó, bújós filmre.

Ne érts félre, azért szeretem az őszt. A színek, az illatok, az őszi dekorációk pedig annyira vagányak. 

Szeretek ilyenkor a konyhában sütögetni (a sült alma, fahéj és méz keveréke). Ilyenkor a sütő felmelegíti a konyhát és átjárja a lakást az isteni illat. Ehhez hoztam nektek egy nagyon finom, tojás mentes (természetesen) finomságot. A nagymamám sütött ilyenkor mindig almás sütit. Biztos ti is emlékeztek még. 2 tészta közt alma ... :D Gyerekként nem igazán szerettem ezt a fajta sütit. csak az illatát, azt viszont nagyon. De ahogy az idő múlik, a dolgok változnak, így változunk mi is és az ízlésünk is. Így hogy, hogy nem egyszer csak már szerettem ezt a remek édességet.

Nem is húzom tovább az időt. Íme egy remek recept tea, kakaó, film, haverok mellé vagy csak úgy.

Hozzávalók egy közepes tepsihez (viszonyításként a nagy, fekete, gyári tepsi számít nagynak):

40 dkg liszt

20 dkg margarin

10 dkg cukor

1 csomag sütőpor

1 csomag vaniliás cukor

1 csipet só

1 citrom (leve+héja)

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ha úgy érezzük, hogy a tészta száraz (nagyon törik gyúrás közben), akkor egy pici tejet lehet hozzá tenni. Ezután dobozba vagy folpack-ba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük 1 óra hosszára. Ha a tészta kicsit ragacsos nem baj, majd a hűtő után szépen lehet vele dolgozni, de nem legyen nyúlós. akkor még pici liszt kell majd hozzá.

Amíg a tészta pihen a hűtőben, addig elkészíthetjük az almatölteléket. Ehhez szükségünk lesz:

12 db almára ( inkább kicsit savanykásabb legyen)

3-4 evőkanál cukorra (attól függően, hogy mennyire legyen édes)

1 csapott kávéskanál fahéjra ( lehet bele többet is tenni, mi így szeretjük).

Az almákat megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba tesszük összekeverjük a cukorral és addig főzzük míg a leve el nem fő. (látni fogjuk, ragacsossá válik és kicsit lekvárra hasonlít) Hozzákeverjük a fahéjat és félretesszük.

Fogjuk a tepsinket és kivajazzuk, kilisztezzük. Kivesszük a tésztát a hűtőből és két részre osztjuk. Az egyik lesz az alja, a másik a teteje. Óvatosan elnyújtjuk körülbelül olyan méretre, mint a tepsink. (ha nagyon törik nyújtás közben az azt jelenti, hogy száraz a tészta. Ezt ilyenkor sütőpapíron szoktam elnyújtani és akkor mozgatni is könnyebb.)  Szóval  az első lapot beletesszük a vajazott - lisztezett tepsibe. Szórunk rá zsemlemorzsát. (kb. 1-2 marékkal. Ez felszívja az almában maradt nedvességet és nem ázik szét a tészta). Rákanalazzuk az almát és egyenletesen szétkenjük. Az alma tetejére is mehet egy adag zsemlemorzsa. Kinyújtjuk a másik felét is a tésztának és mehet a tetejére.

180 fokon süssük, kb. 30 percig. Akkor nézzük meg egy fogpiszkálóval, hogy átsült-e a tészta. Ha a teteje nagyon barnul, akkor dobjunk rá egy sütőpapírt, hogy ne legyen égett.

Az enyém ilyen lett. Remélem kipróbáljátok és ízleni fog. Azon viszont ne lepődjetek meg, hogy jobban morzsálódik, mint a tojásos párja.

img-ef299bec40d22eedf757d24a96c328f7-v.jpg