Vasárnap reggel

Tudtátok hogy tojásban milyen sok vitamin van. Ezek a szerencsére pótolhatók, épp úgy ahogy a tojás is. Sok különböző módszer létezik a tojás helyettesítésére. (Erről lesz még szó legközelebb) Mind nagyon szuper csak egyetlen bökkenőjük van. Sajnos nem tudsz kiválasztani csak egyetlen egyet, hogy innentől kezdve, akkor most már mindent ezzel fogsz csinálni. Különböző állagú tésztákba különböző helyettesítőt kell tennünk. Tudom, a helyzet nem egyeszerű, de nem kell kétségbe esni, mert nem megoldhatatlan. Elég sok féle tojás helyettesítő létezik ahoz, hogy ki tudjuk tapasztalni, hogy nekünk egy adott fajtához melyik válik be a legjobban. Számomra az első és legkedveltebb helyettesítő a csicseriborsó. Igen, jól olvastad. Nem tudom te, hogy vagy vele, de én személy szerint nem szeretem a csicseriborsót csak úgy natúr. De tud valamit, amiért én rettentő hálás vagyok. Helyettesíti a tojást. A egyik legjobb és legfinomabb ételhez remekül lehet használna a belőle készült lisztet.

Nem múlhat el vasárnap reggel bundás kenyér és gőzőlgő tea vagy kakaó nélkül. Miután rájöttünk mi a baj, sajnos elég sok elmúlt. De nemrégiben fantasztikus felfedezést tettem (természetesen az internetet hívtam ehhez segítségül). A csicseriborsó lisztet használva remek szósz készíthető, melybe a kenyeret beleforgatva majd megsütve szerintem nagyon is jó „ál” bundáskenyeret ehetünk. Kiváncsi vagy, hogy csinálom?

Tegyél egy mélytányérba (vagy tálba) 1-2 evőkanál csicseriborsó lisztet. Mehet hozzá egy késhegyni kurkuma. És két csipet himalajai fekete sót. Ezt tejjel (vagy vízzel) egy kicsit hígabb palacsinta tésztájúra kell keverni. Ezután kenyér beleforgat, forró olajban megsüt és ugrál örömében, hogy milyen finom lett - Ez a receptje egy csodásan iduló reggelnek.

Itt egy kis magyarázat recepthez pár pontban.

1, A kurkumát én nem az íze miatt teszem bele. Ekkora adagban nem is érződik az íze. A színe miatt kerül bele. Hogy kenyerünk kinézetre is hasonlítson az igazihoz. Attól viszont óva intek mindenkit, hogy ennél sokkal többet tegyen bele, mert a kenyér sülés közben neon citromsága színűre vált, ami bár elég érdekes, számomra nem túl étvágy gerjesztő.

2, A himalájai fekete só. Hidd el, hogy bár elég drága, csak nagyon kicsi kell belőle és így sokáig elég lesz. Kénes ízének köszönhetően elég jó tojás ízt képes kölcsönözni. Emiatt is tesszük az ilyen „ál” ételekbe. Természetesen megcsinálhatod sima sóval is, az eléjén én is azzal csináltam, sőt épp most is natur Himalájai sót használok. Így is nagyon finom.

3, Az olaj. Bármilyet választhatsz, amilyet általában használsz, vagy amilyen épp otthon van. A lényeg, hogy kicsit kevesebb kell belőle, mint a hagyományos bundáskenyérhez. Legyen jó meleg, de ne túl forró. Tudod, mikor a serpenyő közepén a pont piros lesz ... – csak viccelek. De tényleg figyelj oda, mert könnyebben megég, mint a hagyományos testvére.

4, Ugrálás. Csak a család többi tagját előre felkészítve ugrabugráljunk. Nehogy a végén a pszihológusnak kelljen magyarázni, hogy szimplán csak egy tojásmentes bundáskenyérnek örültünk ilyen képpen.

Ha megcsináltuk a keveréket, mindenki csak saját felelőségére nyalogassa nyersen. Ugyanis egy erős és tömény borsó ízt fogsz érezni a szádban. Még a végén azt hiszed, hogy át akarlak verni és meg sem csinálod. De hidd el, hogy ha megsült, akkor ezt egyáltalán nem fogod már érezni. Csak azt, hogy de megérte...

Addig is amíg tanakodsz magadban, hogy neki láss-e ennek a kicsit pepecselős mutatványnak, itt van néhány kedvcsináló fénykép neked.

imag0828.jpg

imag0827.jpg

imag0830.jpg