Ha ősz, akkor sütőtök és ha sütőtök, akkor kevert süti
Kevert sütőtökös kuglóf
Ősz nem múlhat el sütőtök nélkül. Én egészen a terhességig nem szerettem, de még a szagát sem. Pedig mindenki tudja mennyire egészséges. Most viszont már sulve is megeszem.
Na most mindenhonnan sütőtök vigyorog ránk. Az út mellől, a boltok polcairól, a social media felületekről. Faragjuk, sütjük, isszuk, esszük, díszítjük vele a lakat, udvart.
Most viszont amiről írni fogok az nem a tipikus tökös étel. Ez egy kevert sütőtökös kuglóf , TOJÁSMENTESEN! Az íze eszméletlen és sülés közben igazán finom ősz illat lengi be a lakást, ami az én szívem mindig megmelengeti.
De nem szaporítom tovább a szót. Itt a recept, használjátok bátran és igyatok a süti mellé egy bögre tejet, vagy kakaót! Úgy lesz igazán teljes az élmény.
Hozzávalók:
200g reszelt sütőtök (hagyományos, vagy Hokkaido)
250g cukor
175 ml olaj (vagy olvasztott vaj)
6 evőkanál csicseriborsó lé
250g liszt
1/2 csomag sütőpor
1 tk fahéj
1 csipet só és bors (igen, jól olvastátok)
(ízlés szerint csoki darabok, tört mogyoró, dió vagy mandula, aszalt/kandírozott gyümölcs darabok, határ a csillagos ég)
Elkészítés:
A sütőtököt nagylyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a cukrot a cs.borsó levével, olajjal, és a reszelt sütőtökkel.
Egy másik tálban pedig összekeverjük a lisztet, sütőport, mandulát fahéjat, sót - borsot, és az extra finomságokat (csoki, dió, mogyoró, stb.)
Majd a sütőtök os keverékhez lassacskán hozzákeverjük a lisztes keveréket!
Vajazott, lisztezett süti formába (kuglóf forma) tesszük és 180 fokon, kb. 30-40 percig sütjük, de tűpróbával ellenőrizzük.
Kisebb és nagyobb formát is használatuk, mert ha a forma nagyobb a süti laposabb (ahogy ezt a képen is látjátok), ha kisebb a forma magasabb lesz a süti.
Ami még szuper, hogy muffin formában is megsüthetjuk akár egy kis kocka csokival a közepén.
Ha rám hallgatók, akkor isztok hozzá egy bögre tejet vagy kakaót, de kávé mellé is isteni!
(aki nem szereti a sütőtököt, vagy épp nincs otthon, azoknak megsúgom, hogy répával is el lehet készíteni)
Jó étvágyat hozzá!
Szólj hozzá!